

900 S.W. Jackson Street, Suite 600 Topeka, Kansas 66612-1212 (785) 296-3203

www.ksde.org

Danny Zeck District 1 Melanie Haas District 2 Michelle Dombrosky District 3 Ann E. Mah District 4

Cathy Hopkins District 5

Dr. Deena Horst District 6 Dennis Hershberger District 7 Betty J. Arnold District 8 Jim Porter District 9 Jim McNiece District 10

Meeting Agenda Tuesday May 14, 2024

| TIME | ITEM | | PRESENTER |
|----------------------|---|----------|---|
| 10:00 a.m. | Call to order and Roll Call Mission Statement, moment of silence, pled allegiance Approval of agenda Approval of minutes for April 9 & 10, 2024 | dge of | Melanie Haas, Chair |
| 10:05 a.m. (IO) | 5. Commissioner's Report | (25 min) | Dr. Randy Watson |
| 10:30 a.m. (IO) | 6. Citizen's Open Forum | (15 min) | |
| 10:45 a.m. | Break (10 min) | | |
| 10:55 a.m. (IO) | 7. Fort Hays Teaching Program Highlights Mrs. Rachel Wentling, Dir. of Field Experiences, Dr. Jerrie Brooks, Asst. Professor in Advanced Education Programs Kyler Barlow, Academic Program Specialist Dr. Janet Stramel, Professor, Teacher Education | (20 min) | Fort Hays State University |
| 11:15 a.m. (IO) | 8. Annual School Behavior Data Report | (35 min) | Trish Bachman, Special Education |
| 11:50 a.m. (IO) | 9. Senate Youth Delegates introduction | (10 min) | Denise Kahler, Director, Communications |
| 12:00 p.m. | Lunch and Policy Committee meets | | |
| 1:30 p.m. hearing | 10. Public Hearing on amendments to K.A.R. 91-31-35 Minimum Graduation Requirements | (20 min) | Scott Gordon, General Counsel |
| 1:50 p.m. (RI) | 11. Receive Narcan Policy for Kansas State School for the Deaf | (10 min) | Luanne Barron, Superintendent, Kansas State School for the Deaf |
| 2:00 p.m. (RI) | 12. Receive ERC recommendations for program approval | (10 min) | Dr. Catherine Chmidling, Accreditation and Design |

| 2:10 p.m. | (AI) | 13. Act on ESSER III Allocation Recommendations (30 min) | Dr. Watson, Commissioner |
|-----------|--------------|---|--|
| 2:40 p.m. | (AI) | 14. Act on Teacher Licensure (10 min) Literacy Requirements | Shane Carter, Director, Teacher Licensure |
| 2:50 p.m. | | Break (10 min) | |
| 3:00 p.m. | (AI) | 15. Act on the recommendations of the Professional Practices Commission (suspension) | Scott Gordon, General Counsel |
| | | Act on the recommendations of the Professional Practices Commission (grant) (10 min) | Dr. Jen Holt, PPC |
| 3:10 p.m. | (AI) | 16. Act on new appointments for Professional Practices Commission (20 min) | Shane Carter, Director, Teacher Licensure |
| 3:30 p.m. | (IO) | 17. Update KESA school improvement and accreditation model update (45 min) | Dr. Ben Proctor, Deputy Commissioner, Direct Learning Services |
| 4:15 p.m. | | Break (10 min) | |
| 4:25 p.m. | (IO) | 18. KSDE Intern Payton Lynn from K-State (10 min) | Dr. Jake Steel, Director Commissioner's Office |
| 4:35 p.m. | (AI) | 19. Action to approve submission of proposed amendment to K.A.R. 91-38-3 (school bus safety) through the formal adoption process (10 min) | Scott Gordon, General Counsel |
| 4:45 p.m. | (IO) | 20. School Mental Health Committee Update (25 min) | Trish Backman, Special Education |
| 5:10 p.m. | (IO) (RI) | 21. Legislative Matters (30 min) Receive special education funding distribution formula | Dr. Frank Harwood, Deputy Commissioner, Fiscal and Administrative Services |
| 5:40 p.m. | | Recess | |
| | | Wednesday's meeting will take place at the Brown v. the Topeka Board of Education Museum | |



900 S.W. Jackson Street, Suite 600 Topeka, Kansas 66612-1212 (785) 296-3203 www.ksde.org

Danny Zeck

Dr. Deena Horst District 6 Melanie Haas District 2

Dennis Hershberger District 7 Michelle Dombrosk

Betty J. Arnold District 8 Ann E. Mah

Cathy Hopkins District 5

Jim Porter District 9 Jim McNiece District 10

Meeting Agenda Wed. May 15, 2024 Museum

| TIME | ITEM | PRESENTER |
|----------------|---|---|
| 9:00 a.m. (IO) | 1. Call to Order and Roll Call | Melanie Haas, Chair |
| 9:05 a.m. (Al) | 2. State Board vote on amendments to K.A.R. 91-31-35 (Minimum Graduation Requirements). (20 min) | Scott Gordon, General Counsel |
| 9:25 a.m. (Al) | 3. Act on post-secondary asset graduation requirements list with additions (10 min) | Dr. Ben Proctor, Deputy Commissioner, Direct Learning Services |
| 9:35 a.m. (Al) | Consent Agenda (15 min) | |
| | a. Receive monthly personnel report and personnel appoints to unclassified positions | Wendy Fritz, Director, HR |
| | b. Act on Recommendations for Licensure Waivers | Shane Carter, Director, Teacher Licensure |
| | c. Act on Local Professional Development Plans | Shane Carter, Director, Teacher Licensure |
| | d. Act on Kansas Parents as Teachers Grants for 2024-2025 | Lisa Williams, Early Childhood |
| | e. Act on Recommendations for Funding Kansas Preschool-Aged At-Risk Programs for 2024- 2025 | Nathalie McClaine Early Childhood |
| | f. Act on KU Assessment Contract Extension | Beth Fultz, |
| | | Career, Standards and Assessment Services |

| | g. Act to approve cut scores for licensure tests | Shane Carter, Teacher Licensure |
|-----------|--|---|
| | h. Act on recommendations for a visiting scholar license | Shane Carter, Teacher Licensure |
| | i. Act on request to contract with the Northeast Kansas Education Service Center Keystone Learning Services to support Perkins V Annual Civil Rights reviews | Natalie Clark, Career Standards and Assessment |
| | j. Act on request to contract with the Bruman Group to support the administration of Perkins V. | Natalie Clark, Career Standards and Assessment |
| | k. Act on approval of Agreed Transfer of Territory from USD 113 to USD 380 | Scott Gordon, General Counsel |
| | Act on approval of Agreed Transfer of Territory from USD 113 to USD 335 | |
| | l. Act on recommendations for funding the 2024- 2025 AmeriCorps Kansas Grant Awards | Jessica Dorsey, Exec. Dir., Kansas Volunteer Commission |
| 9:50 a.m. | Chair Report | |
| | a. Remarks from the Chair | |
| (AI) | b. Act on board travel requests | |
| | c. Committee reports | |
| | d. Requests for future agenda items | |

Special Program: (Not finalized yet approximately 1 hour)

| 10:30 a.m. | Opening remarks (place in history) | (10-15) | Park Ranger Lawson Nwakudo |
|------------|------------------------------------|----------|-------------------------------|
| 10:45 a.m. | Celebrating the Past | (15 min) | Carolyn Wims- Campbell |
| 11:00 a.m. | Shaping the Future | (15 min) | Keith Tatum |
| | Choir - woven through the program | | Lansing High School |
| ADJOURN | | | |